Skriv ut

Palmecentret i media

FN:s framtid står på spel
Ett fungerande samarbete mellan världens länder är den bästa försäkring vi kan skaffa oss mot krig och konflikter – därför finns FN, skriver Anna Sundström i Arbetet.

EU borde inte vara tyst inför saudiskt förtryck
EU bör bryta tystnaden och sluta upp bakom Kanada, skriver Anna Sundström i Svenska Dagbladet.

Det är dags att släppa in Balkan i EU
Anna Sundström skriver i Svenska Dagbladet om att sex länder på västra Balkan måste släppas in i EU för att pusslet ska bli komplett.

Tung intern kritik mot Socialdemokraternas förslag om ny migrationspolitik
Anna Sundström intervjuas i Ekot om förslaget om ny migrationspolitik.

  

Pressmeddelanden

Publiceringsdatum: 2018-11-07

MOTSTÅNDET MÖTS I ÖREBRO

-Vi har olika teman på de årliga Palmedagarna, och i år kändes det med tanke på läget i omvärlden och utvecklingen i de båda länderna som ett givet tema att bjuda in representanter från de folkrörelserna som växer fram som en motståndskraft i Trumps USA och Putins Ryssland. Vad är likheterna och skillnaderna, och vad kan vi lära oss av dem, säger Anna Sundström, generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center.


Publiceringsdatum: 2018-09-26

PRESSMEDDELANDE
Konst och politisk aktivism lyfter världsfrågorna på Globala Torget under Bokmässan i Göteborg. Pussy Riot, Lawrence Abu Hamdan och den kenyanske spoken word-artisten Ken ”Mufasa” Kibet kommer att manifestera utmaningar i världen genom sin konst på Globala Torget i år.

-Vi vill ge publiken möjlighet att se några av världens just nu mest intressanta konstnärer och verk och samtidigt sätta fingret på några av de mest aktuella frågorna när det kommer till konflikter, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, säger Patrik Desthon, projektledare för Globala Torget på Olof Palmes Internationella Center.

Lusine Djanyanoch och Aleksej Knedljalkovskij, två medlemmar ur den ryska feministiska performancegruppen Pussy Riot kommer till Globala Torget. Pussy Riot blev 2012 kända i hela världen efter sitt Putinkritiska framträdande i Frälsarkatedralen i Moskva. Lusine och Aleksej har båda medverkat vid flera uppmärksammade aktioner med Pussy Riot. Lusine har blivit avskedad från sitt arbete som lektor på universitet för konst och kultur i Krasnodar som en följd av sitt engagemang. Lusine och Aleksej har trakasserats i medier och råkat ut för överfall och misshandel. Idag söker de asyl i Sverige och de kommer till Bokmässan för att visa sitt senaste konstverk och prata om Rysslands utveckling och politisk aktivism som konst.

På Globala Torget visas också verket Saydnaya (The missing 19db) av konstnären Lawrence Abu Hamdan som har rekonstruerat vittnesmålen från militärfängelset Saydnaya i Syrien. Utanför huvudstaden Damaskus ligger militärfängelset Saydnaya, ett vanligt fängelse, men som efter krigets utbrott förvandlades till ett dödsläger.

-Fångarna i Saydnaya förses med ögonbindel de få stunder som de vistas utanför sina mörklagda celler och att prata högt är straffbart med döden. De få vittnesmål som finns beskriver därför fångarnas ljudintryck och sådant de kunnat känna på inne i fängelset. Därför har ett sätt att återspegla fängelsevåldet varit att mäta ljudnivån på viskningarna som förekommer fångar emellan och på så sätt har det konstaterats att ljudet blivit 19 dB tystare sedan revolutionen 2011. Konstnären menar att i de 19 försvunna dB, kan vi höra fångarnas röster försvinna, men också de försvunnas fångarnas röster, berättar Patrik Desthon.

Som en tredje del i Globala Torgets satsning på konst kommer aktivisten och den välkända spoken word-artisten Ken ”Mufasa” Kibet att varje dag uppträda och prata om den politiska situationen i Kenya. Sedan valet hösten 2017 har Kenya upplevt ett hårdare klimat där hoten från regimen ökat för de som protesterat. Mufasa lyfter svåra frågor som få vågar uttrycka i en tid när pressfriheten och organiseringsrätten hotas och inskränks allt mer i hemlandet Kenya.

Konstverken går att besöka under hela bokmässan och seminarierna med konstnärerna kommer att ske på Globala Torgets scen följande tider:

Torsdag 12.20 Öppning av Saydnaya (missing 19 dB)

Fredag 17.40  Pussy Riot vs Putin’s Riots

Lördag 13.00  Saydnaya - dödsfängelset

Lördag 15.20  Pussy Riot vs Putin’s Riots

Varje dag kl 15.00  Artivism, a new front for human rights

 
Denna satsning har möjliggjorts genom samarbete mellan Olof Palmes Internationella Center, Amnesty International, Östgruppen, Forum Syd samt alla deltagande organisationer på Globala Torgets scen. Bokmässan i Göteborg pågår mellan 27 - 30 september. Se fullständigt program på globalatorget.se.
För frågor om Globala Torget:
0721-480 680, patrik.desthon@palmecenter.se
Patrik Desthon, presskontakt och projektledare


Globala Torget (tidigare Internationella torget) har funnits i 16 år på Bokmässan i Göteborg och är en myllrande mötesplats för demokrati, mänskliga rättigheter och en rättvis och hållbar global utveckling. Här möts civilsamhällets organisationer, författare, konstnärer, myndigheter och många andra som arbetar för en bättre värld. Globala Torget samordnas och projektleds av Olof Palmes Internationella Center och genomförs med ekonomiskt stöd från Sida.Det här mejlet skickades till pressify+@meltwater.com

Avregistrera


Publiceringsdatum: 2018-04-25

Marita Ulvskog till Olof Palmes Internationella Center

Marita Ulvskog (S) blir Palmecentrets nya ordförande och efterträder Wanja Lundby-Wedin på posten. Hon är Europaparlamentariker och har ett flertal tunga poster inom Socialdemokraterna bakom sig, som kultur- och civilminister och partisekreterare. Marita Ulvskog valdes under Palmecentrets årsmöte onsdagen 25 april till ny ordförande.


Publiceringsdatum: 2018-03-31

Palmecentret om situationen i Gaza

Sammandrabbningarna mellan israeliska säkerhetsstyrkor och demonstranter i Gaza har hittills krävt minst 16 döda och mer än 1400 skadade.


Publiceringsdatum: 2018-02-14

Palmecentret: inga vapen till Filippinerna

Olof Palmes internationella center tar avstånd från planerna på svensk vapenexport till Filippinerna.


Publiceringsdatum: 2018-01-03

ANC:s och Sydafrikas framtid avgörs på kongressen

Olof Palmes internationella center har tillsammans med tankesmedjan Tiden släppt rapporten Frigörelse eller förgörelse - Sydafrika i ANC:s händer. Den 54:e kongressen, som inleds nästa vecka den 16 december, kommer att bli ett "vinna eller försvinna" för det en gång så populära befrielseparti som Nelson Mandela ledde till valvinst 1994. Birgitta Hofmeyr Silén skriver initierat om ANC:s kris i rapporten.


Till toppen av sidan

PresskontaktBjörn Lindh

076 – 118 57 23
bjorn.lindh@palmecenter.se

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...