Skriv ut
Filippinerna har länge styrts av en välbärgad elit. Men arbetarrörelsen har gjort stora framsteg under de senaste åren. Facklig organisering och att stärka deltagandet i demokratin är Palmecentrets fokus i Filippinerna sedan 25 år.

Palmecentret samarbetar bland annat med landets första gemensamma fackliga paraplyorganisation: Sentro. Centralorganisationen samlar över 100 000 medlemmar från främst industriförbund. Tillsammans kan de utmana en ofta korrupt verklighet där problemen är omfattande: fasta anställningar ersätts av korttidskontrakt, dåliga arbetsvillkor och låga löner. Arbetsgivare och lokala makthavare motarbetar facklig organisering genom trakasserier och avskedande.

Palmecentret stödjer även ett folkbildningsförbund som fungerar som en facklig resursorganisation. Tillsammans utgör de en folkrörelse och sammansättningen liknar i många avseenden svensk arbetarrörelse.

Inom det partiinriktade demokratistödet samarbetar Socialdemokraterna och Palmecentret med Active Citizenship Foundation (AC), en stiftelse till Socialdemokraternas systerparti Akbayan, för att öka människors politiska deltagande och lokalbefolkningens inflytande över politik och samhällsutveckling.

Vi arbetar även med det regionala nätverket Social Democracy in Asia (SocDem Asia), där Akbayan har en framträdande roll.

Fakta Filippinerna

Efter att diktatorn Ferdinand Marcos störtades 1986 har utvecklingen i Filippinerna varit omtumlande och bitvis våldsam men ett civilt samhälle med demokratiska partier, fackföreningar och organisationer har växt fram. Under de senaste 20 åren har landets arbetarrörelse vunnit mark, både fackligt och politiskt. Men situationen har förvärrats sedan Rodrigo Duterte tillträdde som president i juni 2016. Ett av hans löften var att bekämpa drogproblemen i landet. Nästan omedelbart inledde han ett ”krig mot droger”. På kort tid har rättsstatens principer satts ur spel och tusentals personer har mördats i en våg av utomrättsliga avrättningar på grund av de förknippas med, eller anklagas för, kopplingar till droger.

Våra samarbetsprojekt genomförs tack vare KommunalLivsSeko och ABF Gästrikebygden.

Till toppen av sidan
I dag är vi en kraft som har möjlighet att påverka samhälls-utvecklingen. Det hade aldrig varit möjligt utan det långsiktiga stöd vi har fått från svensk arbetarrörelse och Palmecentret.
– Josua Mata, generalsekreterare för Sentro.

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...