Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Det är farligt att vara oppositionell – eller bara fattig - i president Rodrigo Dutertes Filippinerna. Med ”kriget mot drogerna” som förevändning har det utomrättsliga avrättandet av allt från småtjuvar till journalister och aktivister fortsatt under 2020. – Fortsatt internationell närvaro och påtryckningar är avgörande för oss. Tala om vår situation, det får oss att känna att vi inte är ensamma, ber Risa Hontiveros, senator för oppositionella och socialdemokratiska Akbayan.

Asien

I Asien arbetar Palmecentret främst i Burma och Filippinerna, där vi stödjer organisationer som arbetar för att stärka arbetarrörelsen, sprida kunskap om mänskliga rättigheter och facklig organisering och för att öka kvinnors och ungas deltagande och inflytande.

2020 innebar ett stort bakslag för många länder i Asien vad gäller social, politisk, ekonomisk och demokratisk utveckling.

I Filippinerna kunde den auktoritära och populistiska presidenten Duterte fortsätta att angripa och bryta ner den redan splittrade vänstern, framför allt genom en ny antiterrorlag. Den som kritiserar regeringen kan arresteras och utan rättegång stämplas som terrorist.

Höstens val i Burma blev en framgång för Aung San Suu Kyi och hennes parti NLD. Militären hävdade att det var valfusk, ett påstående som efter årsskiftet skulle komma att leda fram till en statskupp.

Pandemin har inneburit svåra konsekvenser för folken i Burma och Filippinerna. Massarbetslöshet har lett till att hunger och svält nått rekordnivåer. Coronarestriktioner har använts som förevändning för att avskeda fackligt aktiva, och begränsad rörelsefrihet har försvårat för proteströrelserna. Makthavare missbrukar även andra lagar för att misskreditera försvarare av mänskliga rättigheter. Partnerorganisationer i båda länder vittnar om hur det demokratiska utrymmet fortsatte att krympa under 2020.

Pandemin innebar till en början ett långt avbrott i den fackliga utbildningsverksamheten. Arbetarna som deltog i utbildningarna behövde fokusera på att få mat på bordet, och facken styrde om och ägnade sig åt nödhjälp i den mån de kunde. Mot slutet av året kunde en del av utbildningsverksamheten återupptas i digital version.

Palmecentret i Asien

Länder: Burma och Filippinerna.

Antal partnerorganisationer: 26

Aktiva medlemsorganisationer: ABF, Folkets Hus och Parker, IF Metall, Kommunalarbetareförbundet, Kommunal Västra Svealand, Livsmedelsarbetarförbundet, LO, Seko, S-studenter, Sunderby Folkhögskola

Andra samarbetsorganisationer: Akademikerförbundet SSR

 

 

Här arbetar vi

Afrika Asien Europa Latinamerika Mellanöstern och Nordafrika