Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Julia Mickiewicz är förbundssekreterare för ABF i Belarus. I oktober 2020 dömdes hon till fängelse för att ha deltagit i protesterna mot diktatorn Lukasjenka. Under mer än 20 år har Belarus styrts av Lukasjenkas regim. Tiden i fängelset skrämde inte Julia - tvärtom är hennes engagemang starkare än någonsin.

Europa

I Europa stödjer Palmecentret organisationer på västra Balkan och i Östeuropa. Vårt stöd går främst till fackförbund och civilsamhällesorganisationers arbete med att mobilisera medborgarna för ett ökat deltagande i demokratiska processer, särskilt hos ungdomar och kvinnor, och för att bidra till utbyten och alliansbyggande.

Under hösten 2020 stod Belarus i centrum för den politiska utvecklingen i Östeuropa då landet dominerades av protester mot det riggade presidentvalet i augusti och den påföljande repressionen från regimens sida. Över 30 000 personer har gripits i samband med fredliga demonstrationer och tusentals dömts i summariska rättegångar. Palmecentrets samarbetspartners deltog i protesterna och i det breda motståndet mot regimen.

På Balkan har närmandet till EU fortsatt vara den drivande frågan i den politiska utvecklingen, men ju längre processen tar, desto mer svalnar folks förhoppningar om ett medlemskap inom överskådlig framtid. Konservativa krafter använder besvikelsen på EU för att driva på en nationalistisk politik som ökar spänningarna mellan grannländerna.

Såsom i resten av världen påverkades hela Europa av coronapandemin med hårda påfrestningar på ekonomi och sjukvård. Bosnien och Hercegovina och Nordmakedonien tillhör de tio värst drabbade länderna i världen räknat i dödsfall per capita. Många länder tillämpade hårda restriktioner med utegångsförbud och stängda samhällen.

Palmecentrets partners på Balkan anpassade sig till de nya villkoren och flyttade mycket av verksamheten online. Men mobiliseringen av medborgare för att aktivt delta i dialog med beslutsfattare var svår att genomföra. De flesta organisationerna fokuserade i stället på att granska hur myndigheter hanterade pandemin och de extra resurser som staten delade ut för att mildra de ekonomiska effekterna.

Palmecentret i Europa

Länder: Albanien, Bosnien och Hercegovina, Kosovo, Nordmakedonien, Serbien, Belarus, Moldavien

Antal partnerorganisationer: 32

Aktiva medlemsorganisationer: ABF, ABF Gästrikebygden, ABF Jönköping, ABF Kronoberg, ABF Södra Småland, ABF Östergötland, Birkagården Folkhögskola, Fastighetsanställdas förbund, Handelsanställdas förbund, Handels Gävleborg, HBT-S, Hyresgästföreningen Aros-Gävle, IF Metall avd 40, LO-distriktet Västsverige, Malmö Folkhögskola, Runö Folkhögskola, S-kvinnor Göteborg, S-kvinnor Norrbotten, S-kvinnor Sörmland, S-kvinnor Östergötland, Socialdemokraterna i Blekinge, Socialdemokraterna i Gävleborg, Socialdemokraterna i Jämtlands partidistrikt, Socialdemokraterna i Jönköping, Socialdemokraterna i Södra Älvsborgs partidistrikt, Socialdemokraterna i Västmanlands partidistrikt, Socialdemokraterna i Örebro län, Socialdemokraterna i Östergötlands partidistrikt, Upplands-Bro arbetarekommun, Sunderby Folkhögskola, Viskadalen Folkhögskola, Västerås Folkhögskola.


Under 2022 har Palmecentret och den svenska arbetarrörelsen mobiliserat för att stötta folket i Ukraina efter Putins folkrättsvidriga invasion.

Läs mer om insamlingen

Här arbetar vi

Afrika Asien Europa Latinamerika Mellanöstern och Nordafrika