Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Julia Mickiewicz är förbundssekreterare för ABF i Belarus. I oktober 2020 dömdes hon till fängelse för att ha deltagit i protesterna mot diktatorn Lukasjenka. Under mer än 20 år har Belarus styrts av Lukasjenkas regim. Tiden i fängelset skrämde inte Julia - tvärtom är hennes engagemang starkare än någonsin.

Europa

I Europa stödjer Palmecentret organisationer på västra Balkan och i Östeuropa. Vårt stöd går främst till fackförbund och civilsamhällesorganisationers arbete med att mobilisera medborgarna för ett ökat deltagande i demokratiska processer, särskilt hos ungdomar och kvinnor, och för att bidra till utbyten och alliansbyggande.

Under hösten 2020 stod Belarus i centrum för den politiska utvecklingen i Östeuropa då landet dominerades av protester mot det riggade presidentvalet i augusti och den påföljande repressionen från regimens sida. Palmecentrets samarbetspartners deltog i protesterna och i det breda motståndet mot regimen. Tre år senare är demokratirörelsen i Belarus fortsatt hårt kuvad. Oberoende media har kvävts, nästan 1500 politiska fångar sitter fängslade under svåra förhållanden och många har tvingats lämna landet.

Balkan har närmandet till EU fortsatt vara den drivande frågan i den politiska utvecklingen, men ju längre processen tar, desto mer svalnar folks förhoppningar om ett medlemskap inom överskådlig framtid. Konservativa krafter använder besvikelsen på EU för att driva på en nationalistisk politik som ökar spänningarna mellan grannländerna.

Såsom i resten av världen påverkades hela Europa av coronapandemin med hårda påfrestningar på ekonomi och sjukvård. Bosnien och Hercegovina och Nordmakedonien tillhör de tio värst drabbade länderna i världen räknat i dödsfall per capita. Många länder tillämpade hårda restriktioner med utegångsförbud och stängda samhällen. Bland Palmecentrets partners flyttades mycket av verksamheten online och fokus låg på att granska myndigheters hantering. Sedan pandemins lättnad har andra aktiviteter, som mobilisering av medborgare att aktivt delta i dialog med beslutsfattare, kunnat återupptas som tidigare.

Men efter pandemin kom kriget. Den 24 februari 2022 inledde Ryssland sitt folkrättsvidriga krig mot Ukraina som allvarligt påverkar säkerhetsläget i regionen. Palmecentret och hela den svenska arbetarrörelsen har sedan krigets start mobiliserat för att stötta folket i Ukraina. Ukrainska fackföreningar, socialdemokratiska systerorganisationer och aktivister i exil fortsätter i takt med krigets utveckling att organisera sig för att förmedla nödhjälp och annat stöd till behövande.

Uppdateringar om stödet till Ukraina

Palmecentret i Europa

Länder: Albanien, Bosnien och Hercegovina, Kosovo, Nordmakedonien, Serbien, Belarus, Moldavien, Ukraina.

Antal partnerorganisationer: 32

Aktiva medlemsorganisationer: ABF, ABF Gästrikebygden, ABF Jönköping, ABF Kronoberg, ABF Södra Småland, ABF Östergötland, Birkagården Folkhögskola, Fastighetsanställdas förbund, Handelsanställdas förbund, Handels Gävleborg, HBT-S, Hyresgästföreningen Aros-Gävle, IF Metall avd 40, LO-distriktet Västsverige, Malmö Folkhögskola, Runö Folkhögskola, S-kvinnor Göteborg, S-kvinnor Norrbotten, S-kvinnor Sörmland, S-kvinnor Östergötland, Socialdemokraterna i Blekinge, Socialdemokraterna i Gävleborg, Socialdemokraterna i Jämtlands partidistrikt, Socialdemokraterna i Jönköping, Socialdemokraterna i Södra Älvsborgs partidistrikt, Socialdemokraterna i Västmanlands partidistrikt, Socialdemokraterna i Örebro län, Socialdemokraterna i Östergötlands partidistrikt, Upplands-Bro arbetarekommun, Sunderby Folkhögskola, Viskadalen Folkhögskola, Västerås Folkhögskola.

Här arbetar vi

Afrika Asien Europa Latinamerika Mellanöstern och Nordafrika