Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Irakiska Kurdistan

Irakiska Kurdistan

Kurderna i norra Irak har kämpat för självstyre sedan den brittiska kolonialtiden. De kontrollerar sedan 1992 tre provinser som, efter årtionden av splittring och inbördeskrig, nu styrs av en enhetsregering och ett gemensamt parlament.

Inom det partiinriktade demokratistödet samarbetar Socialdemokraterna genom Palmecentret med sitt systerparti Kurdistans patriotiska union (PUK). Samarbetet fokuserar främst på att etablera och stärka inkluderande demokratiska strukturer på organisations- och samhällsnivå, genom utbildningar och politiskt påverkansarbete.

Inom programmet organiserar Socialdemokraterna och Palmecentret återkommande konferenser för utbyten mellan de deltagande partierna. 2012 hölls en konferens i Suleymani med PUK som en av värdarna med temat Dialog och försoning. Läs en rapport från konferensen här.

Kurderna har sedan 1992 kontroll över tre provinser i norra Irak i det de själva kallar Irakiska Kurdistan: Duhok, Arbil (Hewlêr på kurdiska) och Suleymaniyah. Provinserna har en befolkning på minst fem miljoner. Under 2014 tog kurdiska styrkor kontroll över ytterligare landområden, inklusive staden Kirkuk.

Mer från irakiska Kurdistan

Här arbetar vi

Afrika Asien Europa Latinamerika Mellanöstern och Nordafrika