Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2015-12-08
Alla case

Stark kvinnorörelse i Tunisien

Thouraya Hammami Bekri, ledande tunisisk socialdemokrat, ser Tunisiens starka kvinnorörelse som ett hoppfullt tecken. Men jihadister, korruption och ungdomsarbetslöshet kastar mörka skuggor över den unga arabiska demokratin.

Tunisien är inte som andra arabländer. Den tunisiska grenen av Muslimska brödraskapet, Ennahda, som förlorade valet 2014 lämnade över makten till segrarna under ordnade former.

Tunisiens kvinnorörelse är också stark och tongivande.

– Det märktes när författningen skrevs och i vårt nya parlament, där cirka 35 procent av ledamöterna är kvinnor, säger Thouraya Hammami Bekri, vice ordförande i S-märkta Ettakatols partistyrelse.

Tunisiens nya författning, framröstad förra året av 200 av 217 parlamentariker, är arabvärldens mest progressiva.

– Författningen föreskriver att män och kvinnor är lika inför lagen. Redan tidigare vunna rättigheter får inte inskränkas. Staten ska vara civil, vilket utesluter ett militärt eller islamistiskt maktövertagande, säger Bekri.

– Islam är enligt författningen landets religion, men klassas inte som statsreligion. Islamisk sharia nämns över huvud taget inte, fortsätter den unga, sekulära politikern, tidigare sakkunnig i Finansdepartementet.

När vi möts en decembermorgon i Stockholm beskriver sig Bekri som en del av den unga generation som drogs in i politiken efter diktatorn Ben Alis fall i januari 2011.

– Revolutionen gav oss kraft! För mig var det självklart att gå med i ett parti som har kämpat länge mot diktaturen.

Men mörka skuggor faller ändå över Tunisiens unga demokrati. Korruptionen och maffian har djupa rötter sedan den gamla diktaturens tid. I polisens häkten torteras ännu fängslade.

Terrorgruppen IS har begått flera svåra terrordåd i landet. En miljon libyer har flytt till Tunisien. Längs den porösa gränsen i öster spiller våldet och vapnen från grannlandet över.

Bekri är kritisk till hur Natoländer med Frankrike i spetsen – stödda av svenska spaningsplan – bombade ut Libyens diktator Muammar Gaddafi 2011 utan att ha en plan för vad som skulle komma efter. I Tunisiens östra grannland plundrades vapendepåer av myriader av milisgrupper, medan andra tunga vapen hamnade i IS-jihadisters händer i och utanför Libyen.

Att tunisiska ungdomar rekryteras till IS – inte minst i Syrien – har flera förklaringar, enligt Thouraya Hammami Bekri.

– Framväxten av IS är ett resultat av de misslyckade ingripanden som började med USA:s invasion av Irak 2003. Den hämtar också näring ur förtrycket av palestinierna, vilket gör dem mer mottagliga för YouTube-klipp från IS.

Den höga ungdomsarbetslösheten är ett annat orosmoment. Många unga har inte märkt av några förbättringar för egen del efter revolutionen.

– Bland unga tunisier med universitetsutbildning är 33 procent arbetslösa. Bland kvinnor med universitetsexamen är siffran ännu högre.

EU borde göra mycket mer för att stötta Tunisiens sköra demokrati och ekonomi, tycker hon.

– Men Sverige inger en strimma av hopp, inte bara på grund av den svenska modellen utan också på grund av sin utrikespolitik, säger Thouraya Hammami Bekri.

Text: Bitte Hammargren

[factbox]

Bitte Hammargren är journalist, Mellanösternanalytiker och författare till boken ”Gulfen: en framtida krutdurk” (Leopard förlag), som handlar om Saudiarabien och de andra monarkierna på Arabiska halvön. Tilldelades Publicistklubbens stora pris 2008.

[/factbox]