Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Burma

Asien

Burma

Burma var länge en av världens mest slutna militärdiktaturer. I november 2015 hölls fria val för första gången på över 20 år. Det demokratiska partiet NLD vann med stor majoritet. Men militärens makt är fortfarande stor och brotten mot mänskliga rättigheter är utbredda. Inbördeskrig brinner fortfarande i flera delar av landet och hundratusentals människor har tvingats på flykt.

De senaste årens förändringar har gjort att flera av Palmecentrets partners har kunnat flytta hem från exilen och att andra har kunna börja verka mera öppet. Palmecentret och våra medlemsorganisationer och partners utbildar och stärker de som arbetar för en genuint demokratisk utveckling i landet: kvinnor, unga, arbetare och företrädare från olika etniska grupper.

Student and Youth Congress of Burma (SYCB) utbildar framtidens unga ledare genom ett projekt som drivs med stöd av Socialdemokratiska studentförbundet. Farmers and Labour Activist Group (FLAG) stödjer arbetare och jordbrukare som för första gången organiserar sig i fackföreningar och Human Rights Defenders and Promoters (HRDP) bekämpar korruption och ställer ansvariga till svars.

HRDP driver med stöd av Sunderby Folkhögskola en kommunikationsutbildning för framtida försvarare av mänskliga rättigheter medan Burmese Women’s Union (BWU) med stöd av ABF i Örebro och S-kvinnor i Hallsberg, utbildar kvinnor i mänskliga rättigheter, jämställdhet och om den politiska situationen i landet samtidigt som de aktivt arbetar för ett mer jämställt samhälle.

 

Fakta Burma 

Burma, som fram till och med 1948 var en brittisk koloni, har styrts av militären sedan 1962. I november 2015 hölls fria val för första gången på 25 år. Den demokratiska oppositionen vann en storseger. Men stora utmaningar kvarstår. Fortfarande pågår en väpnad konflikt mellan armén och etniska rebellgrupper i norra Burma. Och den muslimska minoritetsgruppen rohingya utsätts för förföljelse och allvarliga kränkningar.

 

Våra samarbetsprojekt genomförs tack vare medlemsorganisationerna: SSUS-studenterS-kvinnorLivsAkademikersossarna, ABF Stockholm, Sunderby folkhögskola, S-kvinnor i Hallsberg, Kommunal Bergslagen. Vissa projekt stöds också av Akademikerförbundet SSR.

Se S-studenters sida för deras verksamhet i Burma: Burmautskottet

Case från Burma

Mer från Burma

Här arbetar vi

Afrika Asien Europa Latinamerika Mellanöstern och Nordafrika