Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Textilarbetare i industrizonen Shwe Pyi Tar demonstrerar för höjd minimilön. Foto: Axel Kronholm.

Burma

Asien

Burma

Burma är en av världens mest slutna militärdiktaturer. I november 2015 hölls det fria val för första gången på över 20 år och det demokratiska partiet NLD vann med stor majoritet. Men friheten var kort, och kraftigt inskränkt för minoriteter. I februari 2021 tog militärjuntan åter över makten.

Sedan militärkuppen 1962 har Burma medvetet isolerats från omvärlden, och landet har till följd av detta stora sociala och ekonomiska problem. Burma har ansetts vara ett av de minst fria länderna i världen. Vid landets första demokratiska val 2015 valdes NLD:s partiledare Aun San Suu Kyi till att leda landet, och har arbetat med att demokratisera det. Men kritiken mot ledaren har varit stor – under hennes styre har miljoner människor från den muslimska minoriteten rohingya fördrivits och mördats.

I februari 2021 tog militären återigen makten genom en statskupp. Två år senare är situationen i Burma mycket allvarlig. Militärjuntan håller nästan 14 000 politiska fångar inspärrade under vidriga förhållanden och har dödat 2 900 mänskorättsförsvarare. FN bedömer att 17,6 miljoner människor är i behov av humanitär assistans (34% av befolkningen).

Palmecentret verkar för att stödja landets demokratiutveckling med fokus på kvinnors deltagande, utbildning för minoriteter och arbetares rättigheter.

Våra samarbetsprojekt genomförs tack vare medlemsorganisationerna: SSUS-studenterS-kvinnorLivsAkademikersossarna, ABF Stockholm, Sunderby folkhögskola, S-kvinnor i Hallsberg, Kommunal Bergslagen. Vissa projekt stöds också av Akademikerförbundet SSR.

Case från Burma

Mer från Burma

Här arbetar vi

Afrika Asien Europa Latinamerika Mellanöstern och Nordafrika