Filippinerna
De mänskliga rättigheterna är hårt angripna i Dutertes Filippinerna, som i sitt ”krig mot drogerna” fått omvärldens blick på sig. Facklig organisering och att stärka deltagandet i demokratin är Palmecentrets fokus i Filippinerna sedan 25 år.Oro och instabilitet präglar det Filippinska samhället sedan president Dutertes tillträde 2016. Under en politisk täckmantel av tillslag mot kriminalitet, droger och korruption attackeras fackföreningar, oppositionella, fri media och organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter. Den kraftigt negativa utvecklingen i landet har fått omvärlden att reagera och både den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) och FN:s råd för mänskliga rättigheter granskar nu situationen för mänskliga rättigheter i landet.
I Filippinerna finns en lång historia av förtryck och hinder av fackligt arbete. Palmecentret har ett långt engagemang i landet, och arbetar främst med facklig organisering och demokratifrämjande insatser.
Palmecentrets partnerorganisation CMA stödjer filippinska migrantarbetare genom rådgivning, rättshjälp och akutstöd. Under 2021 arbetade de med att skapa möjligheter för återvändande kvinnor att försörja sig på hemmaplan på ett ekologiskt hållbart sätt
Exempel på samarbeten
Jämlikhet och arbetares rättigheter
Folkbildningsorganisationen Labor Education and Research Network (LEARN) utbildar arbetarrörelsen i allt från kollektivavtal, förhandlingsteknik och jämställdhet.
Demokrati och mänskliga rättigheter
För att dela erfarenheter och bidra till gemensamt lärande samarbetar socialdemokratiska partier från 13 sydostasiatiska länder i nätverket SocDem Asia som Palmecentret stöttar. Bland annat har nätverkets fokus legat på strategier för att bemöta regionens allt hårdare politiska klimat.
Rättvis klimatomställning
Gröna jobb och kvinnligt fackligt deltagande är prioriterade områden för Palmecentrets fackliga samarbeten i Filippinerna. Med transportarbetarfacket NTCU mobiliserar vi för en rättvis omställning till mer klimatvänliga jobb.