Skriv ut
Marocko ockuperar Västsahara sedan 1975. Palmecentret, SSU och S-kvinnor arbetar för att förbättra kvinnors ställning inom Västsaharas frihetsrörelse.

Enligt FN bor 90 000 till 125 000 västsaharier i flyktingläger i Algeriet men andra källor uppger att det rör sig om 100 000 till 165 . Och de västsaharier som bor i ockuperade Västsahara i Marocko har blivit andra klassens medborgare i sitt eget land.

I samarbete med Olof Palme-skolan bidrar S-kvinnor i Stockholm och S-kvinnor i Dalarna till att ge ökad kunskap om politiskt deltagande och demokratiska processer. Skolan ligger i flyktinglägret Layun i Algeriet. I Olof Palme-skolan utbildas unga kvinnor inom såväl teoretiska basämnen som praktiska yrkesutbildningar, till exempel datorkunskaper, hantverk och administration.

I Västsahara samarbetar Socialdemokraterna med sitt systerparti Folkfronten för befrielse av Saguia el Hamra och Rio de Oro (Polisario). Projektet äger rum i de västsahariska flyktinglägren utanför Tindouf, Algeriet och är ett samarbete mellan Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) och POLISARIOs ungdomsförbund (UJSARIO). Fokus ligger på att stärka deras ungdomsrörelse, UJSARIO. Syftet är att tillsammans arbeta för en mer demokratisk och inkluderande ungdomsorganisation.

Fakta Västsahara

Från 1880-talet var Västsahara en spansk koloni. När Spanien lämnade ifrån sig makten 1975 ockuperades landet av Marocko. Befrielserörelsen Polisario tog till vapen mot ockupationsmakten och en stor del av befolkningen flydde till grannlandet Algeriet. Polisario utropade självständighet 1976 när förhandlingarna med Marocko och Spanien hade brutit samman och rent krigstillstånd rådde. Kriget pågick fram till 1991 när ett stilleståndsavtal slöts. FN har sedan dess försökt genomföra en folkomröstning om självständighet men på grund av oenighet om vilka som ska få delta har detta inte skett. Polisario har inte tagit till vapen igen, utan verkar som en sekulär, fredlig befrielserörelse.

 

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...