Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2015-04-21
Alla krönikor

Västsahara: Sahara marathon

Västsahara är Afrikas sista koloni och ockuperas av Marocko sedan 40 år tillbaka. I februari 2015 arrangerades Sahara marathon för löpare som ville visa solidaritet med det västsahariska folkets längtan efter frihet.

Sveriges regering har visat mod. I höstas fattades det historiska beslutet att erkänna staten Palestina som det första västeuropeiska landet efter Island. Och nyligen blev det klart att Sverige inte avser att förlänga det omtalade avtalet med Saudiarabien rörande försvarssamarbete. Båda besluten har föranletts av partikongressbeslut och genom att vi är många som inom socialdemokratin länge har kämpat för detta.

En annan fråga som också har diskuterats länge är frågan om Västsahara. Där har regeringen nu meddelat att Utrikesdepartementet för en översyn av den svenska Västsaharapolitiken. Översynen inkluderar också frågan om hur det västsahariska folkets rätt till självbestämmande ska kunna förverkligas.

Västsahara är Afrikas sista koloni och sedan decennier ockuperat av Marocko. Bland annat genom SSU:s engagemang har frågan om Västsahara varit aktuell och västsahariernas längtan efter och rätt till frihet har diskuterats brett i partiet.

Många västsaharier lever i dag sina liv i flyktingläger i Algeriet under knappa omständigheter och under villkor som är svåra för oss att förstå. Känslan av hopplöshet och uppgivenhet blandas hela tiden med längtan efter att en gång få återvända till sitt land för att där leva i fred, frihet och trygghet. På hemmaplan i Sverige är det viktigt att fortsätta att öka kunskapen om situationen i Västsahara och även uppmana våra politiker och partikamrater att uppmärksamma frågan.

För egen del besökte jag flyktinglägren i Tindouf för första gången 2008 inom ramen för SSU:s volontärprojekt. Jag var då ansvarig för internationella frågor i SSU:s förbundsstyrelse och reste dit tillsammans med SSU:s dåvarande förbundsordförande Jytte Guteland. När jag i höstas blev riksdagsledamot kände jag att jag ville återvända. Därför genomförde jag i januari 2015 en resa till Algeriets huvudstad Alger för att träffa olika företrädare för att fördjupa och uppdatera mina kunskaper. I februari reste jag åter till flyktinglägren, denna gång för att delta i loppet Sahara marathon.

Sahara marathon är ett lopp som har pågått under ett antal år och där människor från olika delar av världen deltar för att visa solidaritet med det västsahariska folkets längtan efter frihet. I loppet deltog såväl politiskt aktiva som löpentusiaster från världens alla hörn. Det var en alldeles speciell känsla att för en god sak springa i Saharas öken, en upplevelse som jag rekommenderar varmt och hoppas att fler från vårt parti kan tänka sig att göra nästa år. I år var vi tre socialdemokrater som sprang loppet, förutom jag själv var det två SSU:are.

Västsahariernas fredliga kamp för sina rättigheter förtjänar att uppmärksammas. Sverige har ett ansvar för att visa att vi motsätter oss ockupationen av Västsahara. Vi får inte blunda för den nuvarande situationen med Marocko som varje dag utövar politisk destruktivitet genom att agera ockupationsmakt och som kränker mänskliga rättigheter.

Text: Johan Büser, riksdagsledamot (S)

Artikeln har även publicerats i Internationella socialdemokraten 2015.