Skriv ut
Nordmakedonien har ambitionen att gå med i EU men många utmaningar kvarstår. Dit hör ungdomsarbetslöshet och korruption. Dock råder en ny politisk situation i landet. Efter elva års högerkonservativt styre, två års politisk kris, uppskjutna val och en våldsam process efter valet tillträdde en socialdemokratiskt ledd regering i juni 2017.

Den politiska situationen i Nordmakedonien präglades länge av motsättningar mellan majoriteten av makedonier och den albanska minoriteten. Men i den nya regeringen ingår förutom det socialdemokratiska partiet SDSM också två albanska partier.

Nordmakedoniens socialdemokratiska union SDSM samverkar med Socialdemokraterna, Palmecentret och andra partier i regionen för att stärka sina och landets demokratiska strukturer.

Insatsen är en del av programmet I EU:s väntrum  i det partiinriktade demokratistödet. Det riktar sig till partier med en socialdemokratisk profil och till partinära tankesmedjor och utbildningsorganisationer i Bosnien och Hercegovina, Nordmakedonien, Moldavien och Serbien.

På grund av sin historia har partierna i programmet ofta starka centrala strukturer men brister i folklig förankring och kontakt med väljarna. Inom partierna finns relativt många unga aktiva men de saknar ofta inflytande. Därför arrangerar Palmecentrets partner tankesmedjan Progres Institute, med säte i Nordmakedonien, workshops, sommarläger, debatter och utbildningar samt driver en socialdemokratisk politisk akademi.

Förutom centrala samarbeten sker utbyten även på lokal och regional nivå. Det gäller exempelvis SDSM Bitola i Nordmakedonien och Socialdemokraterna i Upplands-Bro som har samverkat under flera år, med väldigt goda resultat när det gäller jämställdhet och ungas inflytande.

Fakta Nordmakedonien:
Kandidatland till EU sedan 2005. Landet var en av sex delrepubliker i Jugoslavien och utropade sig som självständigt 1991. Landet klarade sig undan 1990-talets krig på Balkanhalvön.

Våra samarbetsprojekt genomförs tack vare medlemsorganisationerna Socialdemokraterna i Jämtland, Socialdemokraterna i Södra Älvsborg och Socialdemokraterna i Upplands-Bro.

Lästips:
Unga röster från Västra Balkan (2014)
Röster från Västra Balkan (2014)

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...