Skriv ut
Turkiet går mot en allt mer osäker framtid där landets stabilitet hotas. De senaste åren har landets styre blivit än mer autoritärt, kriget i grannlandet Syrien gör sig ständigt påmint och konflikten mellan staten och den kurdiska PKK-gerillan har åter blossat upp.

Sedan den misslyckade militärkuppen i juli 2016 råder  undantagstillstånd i hela landet. Det socialdemokratiska oppositionspartiet HDP:s båda ordföranden är fängslade och tusentals civilsamhällsorganisationer har stängts ned. Polariseringen har ökat och utrymmet för de civila krafterna att verka i landet har krympt. Därför är det viktigt att stödja krafter som arbetar för mänskliga fri- och rättigheter i landet och aktörer som främjar dialog

Socialdemokraterna och Palmecentret samarbetar med två turkiska systerpartier – Republikanska folkpartiet (CHP) och Folkens demokratiska parti (HDP) som båda sitter i parlamentet, samt har kontakter med människorättsorganisationer runt om i Turkiet. Syftet är dels ökad dialog mellan systerpartierna i Turkiet, och dels att stärka partierna genom utbildningsinsatser för ett mer demokratiskt Turkiet.

Palmecentret samarbetar med tre civilsamhällsorganisationer i Turkiet. Vi stödjer Zero Discrimination Association som arbetar för romers rättigheter. Stödet avses bidra till inkludering av romer i det turkiska samhället.

Tillsammans med organisationen Women’s Free Legal Aid Association som leds av människorättsadvokaten Eren Keskin arbetar Palmecentret och Marieborgs Folkhögskola med ett projekt för att arbeta mot sexuellt våld och förbättra kvinnors och flickors situation i de syriska flyktinglägren i Turkiet. Med samtal, medicinskt och finansiellt stöd får kvinnor som utsatts för sexuellt våld hjälp att hantera sina trauman och genom juridiskt stöd kan de söka upprättelse mot förövarna.

Palmecentret samarbetar även med Human Rights Association i Diyarbakir som arbetar i sydöstra och östra regionen med att kartlägga brott mot mänskliga rättigheter som begås i den kurdiska regionen av Turkiet. I en tid då journalister och människorättsorganisationer får allt svårare att rapportera är det viktigt att det fortsätter rapporteras från konfliktområden.

Fakta Turkiet
Turkiet styrs sedan 2002 av Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) och av president Recep Tayyip Erdoğan. Under 2010-talet har AKP framträtt som allt mer auktoritärt och demokratin har urholkats.
Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...