Skriv ut
Turkiet går mot en osäker framtid. De senaste åren har landets styre blivit allt mer autoritärt, kriget i grannlandet Syrien gör sig ständigt påmint och konflikten mellan staten och den kurdiska PKK-gerillan har åter blossat upp. Men just därför är det viktigt att stödja krafter som arbetar för mänskliga fri- och rättigheter i landet.

Socialdemokraterna och Palmecentret samarbetar med två turkiska systerpartier – Republikanska folkpartiet (CHP) och Folkens demokratiska parti (HDP) som båda sitter i parlamentet, samt har kontakter med människorättsorganisationer runt om i Turkiet. Syftet är dels ökad dialog mellan systerpartierna i Turkiet, och dels att stärka partierna genom utbildningsinsatser för ett mer demokratiskt Turkiet.

Tillsammans med organisationen Women’s Free Legal Aid Association som leds av människorättsadvokaten Eren Keskin arbetar Palmecentret och Marieborgs Folkhögskola med ett projekt för att förbättra kvinnors och flickors situation i de syriska flyktinglägren i Turkiet. Med samtal, medicinskt och finansiellt stöd får kvinnor som utsatts för sexuellt våld hjälp att hantera sina trauman och genom juridiskt stöd kan de söka upprättelse mot förövarna.

Palmecentret samarbetar även med Human Rights Association i Diyarbakir som arbetar i sydöstra och östra regionen med att kartlägga brott mot mänskliga rättigheter som begås i den kurdiska regionen av Turkiet. I en tid då journalister och människorättsorganisationer får allt svårare att rapportera är det viktigt att det fortsätter rapporteras från konfliktområden.

Fakta Turkiet
Turkiet styrs sedan 2002 av Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) och av president Recep Tayyip Erdoğan. I parlamentsvalet i juni 2015 gick AKP tillbaka och förlorade sin majoritet samtidigt som det socialdemokratiska HDP tog sig över 10-procentspärren och in i parlamentet. Efter månader av parlamentariskt dödläge under vilket en offensiv mot kurdiska PKK inleddes utlystes nyval till den 1 november 2015. AKP stärkte sin position och återigen fick egen majoritet i parlamentet med 49,5 procent av rösterna. Under den senaste tiden har antalet vålds- och terrordåd ökat kraftigt i landet samtidigt som statliga ingrepp mot press- och yttrandefriheten blivit allt vanligare.
Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...