Skriv ut
År av inbördeskrig har lagt Syrien i spillror, men hoppet om fred lever. Palmecentret stödjer syriska aktivister och grupper i arbetet för fred och för att bygga upp ett demokratiskt land efter att vapnen har tystnat.

Med stöd av Palmecentret arbetar Syrian Women’s Network (SWN) för att sätta kvinnors deltagande på dagordningen i fredsprocessen. Nätverket samlar organisationer och individer i och utanför Syrien som representerar en mångfald av regioner, generationer, etniska grupper, religioner och yrkestillhörigheter. Det övergripande målet är att öka kvinnornas inflytande i den dialog för fred och demokratisering som hittills varit mycket mansdominerad.

SWN driver krav på fler kvinnor vid förhandlingsbordet, att den syriska regimen ska släppa landets samvetsfångar och att belägringarna av städer upphör. De opinionsbildar också för en förbättring av situationen i flyktinglägren i Syrien och grannländerna, inte minst vad gäller kvinnors utsatthet.

När vapnen väl tystnar behövs det människor som kan bygga upp sina samhällen igen. Palmecentret arbetar tillsammans med Arab Reform Initiative (ARI) med projektet Tahdir, finansierat av Sida och EU-kommissionen.

Tahdir betyder förberedelse på arabiska och projektet riktar sig till syriska professionella som med web-baserade utbildningar i  administration, stadsplanering samt lag- och säkerhetsreformer. Tanken är att ge syrier verktyg att vara med och leda övergången till ett fredligt, demokratiskt och inkluderande Syrien.

Fakta Syrien

Syrienstyrs sedan 1963 av Baathpartiet. I samband med den arabiska våren 2011 började demokratiförespråkare demonstrera för politisk förändring. Regimen svarade med våld. Situationen utvecklades till ett inbördeskrig mellan regimen och en rad rebellgrupper. Rebellsidan är i dag djupt splittrad och består av allt från moderata grupper som vill ha regimskifte och demokrati till islamistgrupper som IS och grupper knutna till al-Qaida.

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...